Драге колегинице, драге даме,
желимо Вам Срећан 8. март – Дан жена, и да сваки дан Вам буде као тај дан,
пун љубави, пажње и нежности! Леп провод!

др сц. мед. Небојша Вацић, проф.с.с

Председник НАУЗР Србије

………

Дан жена, Women’s day, El dia de la Mujer… Много језика, а једно значење. Свуда у свету, сваке године 8. март се обележава као један посебан дан – Дан жена. Дан када су жене устале и супротставиле се систему, дан када су се жене бориле за равноправност жена и мушкараца. Дан када су жене почеле да се боре како би наше и будуће генерације жена боље живеле.

………

Занимљивости о Дану жена
Како се Међународни дан жена у свету одржава дуже од једног века постоји много чињеница и занимљивости о овом дану које вероватно не знате и нисте раније чули ништа о њима. Са вама ћемо поделити неке од најзанимљивијих.

  • Званичне боје Међународног дана жена су бела, љубичаста и зелена. Ове боје су изабране због посебне симболике. Бела симболизује чистоту, љубичаста означава достојанство и правду, а зелена представља наду.
  • У Мозамбику се Дан жена обележава један дан раније и то 7. марта. Овај дан је изабран као дан сећања на смрт њихове националне хероине Жозине Машел која се десила 1971. године.
  • У Јужноафричкој Републици Дан жена се обележава пар месеци касније него у остатку света. За датум обележавања изабран је 9. август као знак сећања на марш против режима у Преторији који су жене организовале 1956. године.
  • У неким земљама се Дан жена обележава као национални празник, а неке од тих земаља су и Русија, Белорусија, Украјина, Куба, Грузија, Молдавија, Вијетнам, Замбија, Таџикистан, Камбоџа, У овим земљама 8. март је и нерадни дан.
  • У Кини и Непалу овај датум је нерадан само за жене.
  • У периоду социјализма, на просторима старе Југославије, жене су у фирмама за 8. март добијале цвеће и тај дан су радиле краће.
  • У Србији се на исти дан кад и Дан жена прославља и Дан мајки.
  • Симбол Међународног дана жена је цвет мимоза и он је проглашен за званични цвет 8. марта 40-их година 20. века.
  • Најпопуларнији поклони у већини западних земаља за овај дан су цвеће и чоколаде.

Надамо се да су вам се допале ове занимљивости, али запамтите да овај дан није дан цвећа и чоколаде и да он представља много више. Будите слободни да поклањате пажњу и поклоне женама у свом животу током целе године, не морате да чекате један дан у години.