Поштоване колегинице и колеге, уважени сарадници,

драги пријатељи,

Пред Вама је тринаести по реду број часописа „Медицинска реч“ који већ четврту годину континуирао промовише вредности које чине образовање у медицинској струци драгоценим. Овога пута часопис представља зборник стручних саопштења акредитованих предавача на традиционалном конгресу НАУЗРС који се одржава у Врњачкој бањи, а који је посебан из разлога што је акредитован искључиво за медицинске сестре и здравствене техничаре. То указује на изузетан значај стручне едукације медицинских сестара које у склопу свог хуманог позива морају стално да унапређују своје знање и вештине, како би у координацији са лекарима и осталим колегама, кроз тимски рад и међусобно разумевање дале свој најбољи резултат у раду.

Током пет дана конгреса биће обрађене разнолике теме, као што су рад медицинских сестара и техничара на нивоу примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите, вођење и примена медицинске документације, располагање ресурсима и улогама здравственог система, а оно што је посебно упечатљиво читаоцима овог издања часописа свакако јесте велики број радова предавача различитих секција и друштава које се односе на тзв. „бурн-оут“ синдром здравствених радника. Значајан утицај на психичко здравље запослених у здравству у последњих неколико година имали су измењени услови рада због епидемије корона вирусом, као и додатни стрес на раду, који се према истраживањима јавио у више од две трећине запослених у здравственим установама. Зато и не чуди сагледавање овог синдрома са различитих аспеката, а све у циљу правовременог препознавања проблема, утврђивања програма превенције и мера оснаживања здравствених радника. Сваки рад појединачно пружа прилику за дискусију, промишљање и размену идеја и искустава.

Посебну захвалност упућујемо академику, професору емеритусу др Бели Балинту који је, верујући у наш ентузијазам и мотиве, уз огромну стручну подршку и несебичну помоћ, учествовао у стварању и афирмацији „Медицинске речи“ и овог пута се одазвао позиву организатора да учествује на конгресу као пленарни предавач.

Опширније на сајту Медицинска реч